Ifjúsági összművészeti
fesztivál & verseny
Részletek
2023. november 20-26.
ÉNEK
szekció
Részletek
2023. november 20-26.
HANGSZER
szekció
Részletek
2023. november 20-26.
ZENEKARI FORMÁCIÓK
szekció
Részletek
2023. november 20-26.
VERS- ÉS PRÓZAMONDÁS
szekció
Részletek
2023. november 20-26.
FOTÓ
szekció
Részletek
2023. november 20-26.
FESTMÉNY ÉS RAJZ
szekció
Részletek
2023. november 20-26.

2022-ben nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Pannon UniFest, ifjúsági összművészeti fesztivál Veszprémben november 19-25. között. Bízunk benne, hogy mesés fesztivál elé nézünk!

Kihívások leküzdése…

A pandémia időszakában számos fesztivál veszélybe került. Büszkék vagyunk arra, hogy a kialakult helyzetben sem kellett lemondanunk tavaly a megrendezésről, pedig nem volt akkor könnyű bármibe is belekezdeni. A korábbi sikereket figyelembe véve nem hagyhattuk, hogy egy év kimaradjon. A fiatalokat sem akartuk ilyen helyzetben hagyni, így meg kellett próbálnunk alkalmazkodni az akkori állapotokhoz. Áthelyeztük a VI. Pannon UniFest-et az online térbe. A honlapunk és a jelentkezési felületünk fejlesztése révén a zenei szekciókat leszámítva megvalósulhatott a többi művészeti szekcióba való versenyzés. A zsűri tagjai személyes videót készítettek minden egyes jelentkező munkájához, ellátva őket sok-sok tanáccsal. Sajnos a személyes találkozásra nem volt lehetőség, de a visszajelzések alapján ezt a kényszermegoldást is értékelte az akkori közönségünk. Az online lebonyolítás miatt az ország távolabbi szegleteiből is be tudtunk vonzani embereket, hiszen nem kellett Veszprémig utazniuk, hogy jelen legyenek a programokon. 2020-ban arra kerestük a választ, hogy hogyan tud megmaradni az online térben is a kultúra és a fiatalok közti kapcsolat. Személyes találkozások hiányában a művészeti ágakat invitáltuk egy-egy találkára. A hétköznapi programjaink bármikor visszanézhetők a YouTube-csatornánkon.

Elveinkről

A szervező csapat, a Hallgatók a Művészetért Egyesület filozófiája szerint kultúránk, művészetünk nem csupán múzeumi vitrinekbe zárt történelmi emlékek, hanem időtlen – újra és újra megújuló – értékek összessége, ami velünk együtt folyamatos mozgásban, változásban van. A Pannon UniFest kiemelt célja, hogy az azonos érdeklődésűek számára megteremtse a találkozási pontot, hasznos iránymutatást adjon a fejlődésben. A kultúrát és az ebből kibontakozó művészeti ágakat összekötő kapocsként hívja segítségül a fiatalokkal közösen a Hallgatók a Művészetért Egyesület. A programok keretében lehetőség van a kapcsolatépítésre is – legyen szó fellépőről, nézőről vagy kiállítóról. A művészeti ágak kiválóságaiból válogatott szakmai zsűri, elismert művészekből áll, akik kimondottan kötődnek Veszprémhez és fontos számukra a helyi kulturális élet „fiatalosítása”. A workshopok előadóitól szabadon lehet kérdezni, tanácsokat kérni. A Pannon UniFest célja, hogy minden résztvevő nyertese legyen a rendezvénynek, feledhetetlen élményekkel és hasznos tapasztalatokkal gazdagodjon.

A versenyről

Fesztiválról fesztiválra igyekszünk egyre nagyobb hangsúlyt fektetni a tehetséggondozásra. Folyamatosan keressük azokat a támogató partnereket, akik ebben segítenek nekünk.

A fejlődés lehetőségét kívánjuk előtérbe helyezni, így a zsűri tagjai értékes, kimondottan személyre szabott tanácsokkal látják el a Pannon UniFest résztvevőit. Vannak visszatérő versenyzőink is, akik minden alkalommal szeretnék megmutatni nekünk, hogy tanácsaink hatására mennyit fejlődtek a sorra következő UniFest-ig. Az újonnan érkező versenyzők se ijedjenek meg, ők is számíthatnak útmutatásra és persze némi jutalomra.

Az ítészek idén is többféle különdíjakat osztanak ki, amelyek különböző tárgyak, belépőjegyek vagy akár fellépési, kiállítási vagy publikálási lehetőségek lehetnek. Az idei jelentkezők közül többen lehetőséget kapnak a megmutatkozásra a 2023-as Íródeák Művészeti Udvarban vagy a 2023-as Művészetek völgyében, valamint a Pannon Egyetem és a Veszprém-Balaton 2023 közös közösségi terében is közönségre találhatnak. A képzőművészetben kiemelkedők közül a legtehetségesebbek együtt dolgozhatnak a Művészetek Háza munkatársaival, sőt kiállíthatják pályamunkáikat is. A legjobb tollforgatók írásai a legkiemelkedőbb kortárs magyar szerzők írásai mellett olvashatók lesznek a Tempevölgy és Vár Ucca Műhely irodalmi folyóirat hasábjain.

Évek óta három fokozatú minősítési rendszert használunk. Hogy a zsűri kinek ad arany, ezüst vagy bronz minősítést? Ezt a döntést nemcsak a pályamunkák és produkciók alapján hozzák meg, hanem figyelembe veszik az életkort és az előzetes képzettséget, valamint a személyes beszélgetést, ami az értékelés alatt történik. Hosszú ideje hangoztatjuk, hogy mi nem versenyként éljük meg a programjainkat, hanem hasonló érdeklődésű emberek szakmai tudásmegosztásaként. Ezt a szemléletet szeretnénk a jövőben is képviselni.

2021-ben bővül a döntéshozók csapata, így a bemutatott produktumok utáni workshop nagyon ígéretesnek látszik. A több szem többet lát elve mellett megjelenhetnek különböző vélemények, kialakulhatnak heves szakmai viták, amikből rengeteget lehet tanulni. Ráadásul nemcsak a jelentkezőknek, hanem a többi látogatónak is, akik bekapcsolódhatnak a véleményezésbe.

Minden programunk teljesen nyitott. Ha valaki még nem áll készen a megmutatkozásra vagy pusztán érdekli, hogy milyen jó kis beszélgetések alakulnak ki a szekciókban, akkor nézőként is bátran csatlakozhat. Ahogy az eddigi években, most is a kiváló szakmai zsűri a cégérünk. A beszélgetéseket nem egyeztetjük le előre, nincsenek megkötött témák, a jelentkezők érdeklődése és igénye vezeti a programot. A rendezvényt annak idején azért hívtuk életre, hogy ezeket a lehetőségeket ingyenesen biztosíthassuk mindenki számára.

További programok

Ebben az évben az egyetem falai közül kilépve Veszprém kiemelt kulturális intézményeibe is beköltözünk egy-egy napra az egy hetes fesztivál alatt. A képzőművészeti szekcióknak a Művészetek Háza ad otthont, az irodalmi workshopokat és bemutatókat az Eötvös Károly Megyei Könyvtár fogadja be.

Az előző évek menetrendjét tartva továbbra is hétvégén a versenyzőké és a szakmai workshopoké lesz a főszerep. A hétköznap estéket pedig valamely művészeti kategória köré szerveződő programmal töltjük majd meg. A műsort folyamatosan frissítjük. Aktuális híreinket a hivatalos Facebook oldalunkon tesszük közzé.

A fesztivál a középiskolásoktól az egyetemistákon át a fiatal felnőttekig mindenkinek szól, nincs élesen meghúzott korhatárunk. A versenyszekciókba az ország bármely pontjáról lehet jelentkezni. Au egész rendezvény ingyenes, a regisztráció sem kötött semmilyen feltételhez, viszont néhány programunk regisztrációhoz kötött.

Fenntartható fesztivál

Szeretnénk otthonosabbá és kellemesebbé tenni a találkozást és a szakmai beszélgetéseket. Arra kérjük a versenyzőket és a nézőket is egyaránt, hogy hozzák magukkal kedvenc bögréjüket, amibe egy kis melegséget tölthessünk a hűvös novemberi napokon. A különböző mintázatú színes bögrék azt mutatják, hogy ugyan egy az érdeklődésünk, mégis mindannyian különbözünk. A saját bögrék használatával a fesztiválon nem termelünk felesleges hulladékot, így közösen teszünk az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért. Célunk egy hulladékmentes, fenntartható fesztivál. Az idei évben emiatt a szóróanyagainkat is csökkentettünk, valamint újra felhasználjuk.

Köszönjük a többéves bizalmat és támogatást! Igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy egyre többen mondjátok velünk jövőre a mottónk: „a kultúra összehoz”.